Corona = kortademig = hijgerig ?

De corona-pandemie is een zeer serieuze en alom ingrijpende bedreiging waaraan iedereen zich bij het begin heeft mispakt. En het is bekend: hét symptoom van corona is dat je kortademig wordt. Volgens van Dale een synoniem van hijgerig. Op zijn beurt, en nog altijd volgens dezelfde bron, synoniem van sensatiebelust.

Lees het hele artikel

Dienstmededeling: salut en de kost/kots.

Lezers van Doorbraak weten dat: ik heb mij altijd onverbloemd uitgesproken voor het behoud van België. Ik heb mij altijd gepresenteerd als Vlaming, Vlaams-nationalist én Europeaan, flamingant én ook Belg, en heb altijd gepleit voor een grondige reorganisatie van België. Het heeft mij trouwens nogal wat niet al te vriendelijke mails en boodschappen opgeleverd. Over genen echte, en nooit genen echte geweest. Om dan nog te zwijgen over woorden die eindigen op -ist. En ik heb het niet over orangist; want dat klopt, al jaren. Nee, het meest gebruikte woord begon ook met o en eindigde ook op -ist. Meestal gevolgd door wat van Dale omschrijft als ‘zich op oneerlijke of discutabele wijze verrijken bij de uitoefening van zijn functie’.

Lees het hele artikel

De maat van alle dingen?

Heel de samenleving wordt bekeken door de bril van Bart De Wever. Het zijn woorden van Gwendolyn Rutten in een interview van een tiental dagen terug. Dat is interessant, omdat het, denk ik, wijst op een denkfout.

Lees het hele artikel

Het spel en de knikkers

De man die voor het Verenigd Koninkrijk de onderhandelingen voert met de Europese Unie heet David Frost. De Morgen had er gisteren een interessant stuk over. Hij heeft in Oxford middeleeuws Frans gestudeerd – als ik dat lees word ik al meteen enthousiast – en is daarna in de Europese diplomatie gegaan. Maar anders dan zijn collega’s is hij net daar euroscepticus geworden. Hij is sinds 2016 dé Europese adviseur van Boris Johnson.

Lees het hele artikel

Over cultuur, maar vooral over geld

Ik heb thuis een boekje staan waarin beschreven wordt hoe in de eerste helft van de 17de eeuw de stad Dendermonde beslist om bij Pieter Paul Rubens in Antwerpen een groot schilderij te kopen. De Dendermondenaren zijn daar zo blij mee dat ze beslissen om al eens te gaan kijken. Ook al is dat schilderij op dat moment nog niet helemaal af. Dat maakt niet uit, want er stappen meer dan 1500 Dendermondenaren te voet naar Antwerpen om naar dat schilderij te gaan kijken. 1500 mensen: dat was toen een klein derde van de totale bevolking. Om maar te zeggen: cultuurparticipatie, dat is geen 20ste of 21ste-eeuws begrip…

Lees het hele artikel

De Stand van het Land in één uur en enkele minuten

Ik moet iets bekennen: ik ben verslaafd aan politiek en journalistiek, en toch slaag ik er niet meer in de stukken over onze politieke toestand gelezen te krijgen. Of ik val letterlijk in slaap. Vanwege eindeloos veel keren hetzelfde, en – vind ik – heel vaak naast de kwestie. En toch ! Ik heb een welhaast adembenemende aflevering van De Zevende Dag gezien.

Lees het hele artikel

Dienstmededeling: ik ben van gedacht veranderd.

Met de deur in huis: ik vind dat er maar best zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen moeten komen. En ja, ik heb lange tijd na 26 mei iets anders gedacht en geschreven. En ja, de partij waarvan ik een lidkaart heb, denkt daar anders over, en doet wat ze kan. Maar ik vrees dat men ook daar tot die onvermijdelijke conclusie zal moeten komen.

Lees het hele artikel

Voor wie eens een heel goed boek wil lezen…

Een goed boek is voor mij een goed verhaal. Punt. Ik moet het kunnen navertellen. En als het bovendien waargebeurd is, of toch bijna, of er zit een whodunnit-kantje aan, dan vind ik dat altijd een pluspunt. En daar bovenop wil ik ‘toegevoegde waarde’. Wat van alles kan zijn: weetjes, inzichten, emotie, mooie zinnen, originele gedachten.. En vooral ook moeten ze mij goesting geven om nog andere boeken te lezen. ‘t Éen woord brengt ‘t ander mee’, zegt men. Voor mij is dat met boeken ook zo: ze moeten mijn eindeloze en levenslange nieuwsgierigheid sturen.

Lees het hele artikel
7 van 34 pagina's Nieuwer Eerder