Over pietluttigheden

De minimis non curat praetor ; een rechter houdt zich niet bezig met pietluttigheden. Dat zinnetje stond destijds in de Latijnse grammatica, om de een of andere ablatief aan te leren. En zoals zo vaak met die zinnetjes, werd er toen samen met de spraak...

Lees het hele artikel

Transparantie

Toespraak gehouden op de uitreiking IBIS Communication Awards, voor een 300tal mensen uit de reclame, communicatie en bedrijfswereld. Ik heb vijf stellingen over transparantie. Ze zijn niet gebaseerd op onderzoek. Ze zijn het resultaat van lang rond..

Lees het hele artikel

Colloque singulier? De andere tijden zijn al begonnen!

Een van de stichters van The Economist heeft in het midden van de 19e eeuw geschreven dat een monarchie die haar rol wil spelen grote behoefte heeft aan mystiek. Het is dankzij die mystiek dat royals bij ‘onderdanen’ respect afdwingen. Het mag...

Lees het hele artikel

Wie begrijpt die mensen nog?

Alle politieke partijen zeggen in wezen hetzelfde: ze willen zoveel mogelijk geluk voor zoveel mogelijk mensen. En het politieke debat is niets anders dan de discussie over de weg naar dat geluk.

Lees het hele artikel

Goede Wouter,

De baas van Woestijnvis is in Vlaanderen veel geoorloofd. Maar ook voor hem geldt het aloude spreekwoord: wie kaatst moet de bal verwachten. En dat mag zelfs een effectbal zijn. Een beetje sportman heeft daar geen moeite mee.

Lees het hele artikel

Oude vormen en gedachten

Dit was de laatste column die ik als hoofdredacteur heb geschreven op www.deredactie.be. Toeval of niet, na enige schampere woorden over Caroline Gennez kwam er een reglement van toenmalig algemeen hoofdredacteur Pieter Knapen waardoor het...

Lees het hele artikel

En nu serieus...

Dit zijn voor mij de zoveelste verkiezingen die ik als journalist van heel dichtbij volg. En het zal wel een afwijking zijn, maar blijft het eindeloos boeien. Wat wil zeggen dat er geen sprake is van een déjà vu. Integendeel. Veel jamais vus!

Lees het hele artikel

Staatshervorming

Het klopt wat Terzake gisteren heeft opgemerkt: in het Groot Debat was de staatshervorming helemaal afwezig. En dat is in meer dan één opzicht merkwaardig.

Lees het hele artikel
28 van 29 pagina's Nieuwer Eerder