Verspilling

Er is een kliklijn over verspilling. Eigenlijk is het een site. Al wie weet heeft van middelen of mensen die door de overheid niet efficiënt worden ingezet, kan daar terecht. Het is een initiatief van Guido De Padt, de ex-minister van Binnenlandse Zaken die nu regeringscommissaris is voor, wat genoemd wordt, ‘een efficiënte overheid’.

En De Padt ziet dat breed: het kan gaan of om ambtenaren die niet werken (in sommige gevallen omdat ze doodgewoon ook geen werk hébben), of om een gebouw dat niet wordt gebruikt, of overheidsdiensten die niet op tijd betalen en dus verwijlinteresten moeten betalen, of zelfs ambtenaren die hun werk perfect thuis kunnen doen, maar toch naar kantoor moeten komen. Kortom, elk gebrek aan zuinig en goed bestuur, waar dan ook, door wie dan ook, het kan gesignaleerd worden aan De Padt, die dat dan zal aankaarten bij de bevoegde diensten.

De Padt zal trouwens zelf ook op zoek gaan. Zijn mensen gaan bij die overheidsdiensten mystery shoppen, zoals Testaankoop. Anoniem, zogezegd als gewone burgers. Onnodig te zeggen dat nog voor De Padt goed en wel begonnen is, er nu al protest is van de diensten zelf, en uiteraard van de overheidsvakbonden. Als die ook maar de kans zien om corporatistische belangen te laten voorgaan op het algemeen belang, dan laten ze dat zelden liggen.

Ik beken: ik heb een boon voor De Padt. Hij was een goede burgemeester, een uitstekend parlementslid, een prima minister van Binnenlandse Zaken, maar helaas zit hij bij de VLD, en woont hij allicht te dicht bij de families De Croo, De Gucht, Verhofstadt en De Clercq. De dappere man uit Geraardsbergen is bijgevolg op een zijspoor gezet. Toch laat hij de moed niet zakken. Getuige zijn anti-verspillingsinitiatief.

Ik hoop alleen dat hij weet waaraan hij begint. België is (qua kostprijs van de overheid) het duurste land van Europa. En wie de ogen en oren openhoudt, en een beetje geheugen heeft, kan daar ook niet over kijken. Hou u nu even vast. Ik citeer maar uit het hoofd…

In het Belgisch leger is er 1 officier voor 3 soldaten; dat is stukken erger dan de vrt.
Brussel telt 958 politieke mandatarissen voor 1 miljoen inwoners.
De federale overheid weet niet eens hoeveel ambtenaren ze eigenlijk heeft; het blijkt uit het zogeheten Blunderboek van het Rekenhof.
20 jaar terug waren er bij de belasting 20.000 ambtenaren, nu 30.000. En je kan bezwaarlijk zeggen dat de werking intussen veel verbeterd is.
We blijken ook veel meer politie-agenten te hebben dan de meeste andere Europese landen. En we hebben te weinig ‘blauw op straat’…
Brussel is – wat ze daar ook mogen zeggen – gigantisch overgefinancierd. Wie mij niet gelooft, vraag het eens aan Louis Tobback. Hij heeft mooie cijfers.
We zijn koplopers in het niet toepassen van Europese wetgeving. We zijn daarvoor al bijna 90 keer veroordeeld. Alleen Griekenland, Spanje en Italië doen het op dat punt nóg slechter.
Geen enkel Europees land produceert minder windenergie dan België, en ook dat is in feite verspilling, want, het is bekend, de wind is gratis.
Om dus maar te zeggen dat De Padt nog veel werk heeft. Als hij niet oplet, komt hij tot de conclusie dat de toestand zo hopeloos is dat er geen beginnen aan is. Wordt De Padt nog een van de doodgravers van België. Si on le laisse faire natuurlijk.

Ik ben het overigens niet eens met NVA’er Ben Weyts. Die heeft aan De Padt al meteen een eerste besparingsvoorstel gedaan: de afschaffing van de regeringscommissaris voor de efficiëntie van de overheid. Dat is flauw. Geef De Padt een kans; laisse le faire. Zoals hierboven beschreven; het kan de NVA zelfs nog goed uitkomen.

Ik heb alvast vertrouwen. Maar omdat controle altijd beter is dan vertrouwen, stel ik voor dat volgend jaar om deze tijd De Padt door een echt onafhankelijke instantie laat berekenen wat zijn commissariaat all in heeft gekost, en wat het intussen heeft opgeleverd. Leve De Padt!


Eerder

Leve de werkelijkheid

Het was een opvallend moment. Geert Wilders in debat met Rob Jetten, boegbeeld van het links-liberale D66. Wilders heeft nagetrokken dat Jetten, minister van Klimaat in het demissionaire kabinet Ru...

Lees het hele artikel

Nieuw Sociaal Contract

Ik heb het vele keren gedaan voor de VRT: verkiezingsprogramma’s maken. Het eerste was de vinger op de zere plek leggen, proberen te bepalen waar de verkiezingen over gingen. Wanneer je dat doorhad...

Lees het hele artikel

Een uphill battle

Het is zo ver: Doorbraak zit al een kleine week in een nieuw jasje. Er is een vaste ploeg die beslagen op het ijs staat, er zijn ook nieuwe mensen die voor Doorbraak schrijven. Het is tijd voor de ...

Lees het hele artikel

Raar, en het doet zeer

Ik kreeg het van jongs af aan ingelepeld. Toen ik nog maar nauwelijks kon lezen zag ik het in verschillende talen op de toren staan: Nooit meer oorlog. Het is lange jaren meegegaan. Het werd een L...

Lees het hele artikel