Gent : toespraak opening Jaarbeurs

Mijnheer de Vertegenwoordiger van de Koning,
Mijnheer de Gouverneur,
Messieurs et Mesdames les ministres,
Your Excelencies Ambassadors,  

Het is mij een eer en genoegen u in mijn geboorte- en thuisstad te mogen toespreken op de oudste en grootste publieksbeurs van het land. Al meer dan 70 jaar draagt dit evenement bij tot de versterking van het economisch weefsel in onze regio. Want welvaart wordt gegenereerd door u, zelfstandigen en ondernemers. U zorgt voor de toegevoegde waarde. Waarvoor ik u nu al bij het begin van deze korte toespraak bedank.  

Ik bedank u omdat u volgehouden creatief en vernieuwend bent, en ook dat, vernieuwing en creativiteit, zijn onze bronnen van welvaart.

Wij, de politiek, wij moeten erop gericht zijn om contraproductieve wetten, ingebakken achterdocht en regelneverij te voorkomen en te bestrijden, want, anders dan sommigen denken, die verarmen onze samenleving.  

Daarom, en nog eens, u verdient onze uiterste aandacht en waardering. Niet alleen met mooie woorden, maar ook met daden. En ook niet alleen in termen van regisseur van randvoorwaarden, maar ook en zelfs in termen van sociale bescherming.

Ik denk bijvoorbeeld aan iets waar u, zelfstandigen, al lang op aandrong, met name de verbetering van uw sociaal statuut. Ik denk ook aan de verlaging van uw kwartaalbijdragen, aan de uitbreiding van de faillissementsverzekering, aan de gelijkschakeling van de minimumpensioenen met de werknemersregeling; ik denk niet in het minst aan de maatregelen die vrouwen moeten stimuleren tot ondernemen, met onder meer de uitbreiding van de moederschapsrust.  

Als zelfstandigen zult u mee genieten van de aanpassing van de belastingschalen en van de verhoging van de belastingvrije som, wat de facto ook de koopkracht verhoogt. De uwe en die van de anderen, en van dat laatste wordt u vanzelfsprekend ook beter, en bij uitbreiding wij allemaal.  

Door de taxshift werd u als zelfstandigen en KMO’s ook beloond. En terecht. We verdubbelen de investeringsaftrek voor zelfstandigen en KMO’s. Er is de volledige vrijstelling van de RSZ-werkgeversbijdrage voor de eerste in dienstneming. En er is een RSZ-korting voor de 2e tot en met de 6e werknemer. En zo kan ik nog even doorgaan >>  


De taxshelter voor starters, de mogelijkheid tot crowdfunding ook,en last but not least, de verlaging van de loonlasten. Misschien zijn er onder u die nu denken: waarom weet ik dat allemaal niet. Dat is een goede vraag; op eenvoudig verzoek zal ik u het antwoord leveren.  

Maar, dames en heren, men ziet dat kennelijk wél buiten onze landsgrenzen. Niet langer dan eergisteren kreeg ik van de American Chamber of Commerce een brief over hun jaarlijkse Zaken Barometer.

Ik citeer:   International businesses continue to say Yes2Belgium and are more confident in the country’s investment climate than in the past. Since 2014, more than double the amount of companies plan to expand their Belgium-based operations and 60 % of them expect to create jobs. The country’s strenghts – its highly skilled and multilingual workforce and ideal geographical location – continue to drive further investments.  

Tegelijk wordt ons op het hart gedrukt dat onze aantrekkingskracht desondanks onder enige druk staat. En dat we verder moeten gaan in de hervorming van loonkost en belasting, verder moeten gaan in de administratieve vereenvoudiging. 

En in Gent zijnde mag ik ook niet nalaten te zeggen dat Amcham Belgium signaleert dat mobiliteit voor ons een reuzachtige uitdaging is.  

Maar de conclusie is dus al met al positief:   Despite a complex global environment, it is encouraging to see that the international business community remains commited to Belgium as a place to invest and do business.  

Waarmee, dames en heren, u het ook eens verneemt van een ander. Er is dus hoop, perspectief, er is opportuniteit. Laten we die met beide handen grijpen.  

En wat waar is voor dit land is des te meer waar voor deze regio en zo mogelijk nog méér waar voor deze stad. En dat is dus onder meer de verdienste van u die deze Flanders International Trade Fair dragen. Al meer dan 70 jaar.  

Het draait hier om innovatie en ook om beleving. In mijn leven heb ik meegemaakt dat er plots iets was als een videorecorder, maar de eerste echte heb ik gezien op de Gentse Jaarbeurs.  

Een organisatie die altijd heeft geweten van waar de wind kwam. En die, zoals dat hoort, altijd over de muren heeft gekeken. Naar verre of dichtbije buitenlanden, in een sfeer van gastvrijheid en wederzijds respect.  

Cette année-ci, nous souhaitons la bienvenue à la République de Sénégal. Monsieur le Ministre, à juste titre vous avez dit que votre pays veut plus de partenariat et moins d’aide. A juste titre parce qu’ au plan Belgo-Sénégalais, il s’agit sans doute d’une situation gagnant-gagnant.  

Dames en heren, ik heb gesproken en zelfs iets proberen zeggen.

Ik wens u allemaal een schitterende Jaarbeurs.  

Gent, 9 september 2016

 


Eerder

De Transparante Schijn

Volgens de regels van de kunst mag het niet: schrijven over wit, maar beginnen over zwart, waar ook veel voor te zeggen valt. Toch doe ik het. En niet alleen omdat de regels van de kunst in postmod...

Lees het hele artikel

Een simpel mechaniekje

‘We hebben onze les geleerd.’ Het is de boodschap van BBC-baas Tim Davie, na maar liefst 110.000 klachten van kijkers en luisteraars – net geen verdubbeling van een vorig record uit 2005 - over de ...

Lees het hele artikel

Over de literatuur en het wereldgebeuren

Ik heb het in de Germaanse geleerd: literatuur is toegevoegde waarde bij de werkelijkheid. Freud moet ooit hebben gezegd dat hij zonder Shakespeare en Dostojevski nooit tot hetzelfde wetenschappel...

Lees het hele artikel

De stand van de staat

Het is een klein bericht, ergens in het midden van de krant. De FOD Financiën gaat tijdelijk 200 mensen in dienst nemen om slachtoffers van de watersnood te helpen met ‘hun documenten’. Een initiat...

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder