De Mediaminister is een lapzwans

Gepubliceerd in De Morgen van 08 september 2009

Ik heb hem zien komen, de Mediaminister. De anonieme blogger waarvan ik in de krant van vrijdag heb mogen lezen dat hij ‘de sector op zijn kop zet’ met spectaculaire verhalen over mislukte en gelukte putschen, over nakende ontslagen en faillissementen.

Ik vrees dat dat meer zegt over de sector dan over de blogger. De sector heeft namelijk de gewoonte zichzelf op zijn kop te (laten) zetten door geruchten en roddels ernstig te nemen. De klassieke double-check wordt dan eventjes vergeten; een lekker verhaal laat je niet verknallen door de feiten.

In die zin heb ik de Mediaminister zien komen: teveel mensen ‘uit de sector’ wezen mij op het bestaan van, en voegden daaraan toe dat de man wel goed geïnformeerd is. Dat laatste hadden ze dan gelezen op de blog zelf: de Mediaminister heeft “veel contacten, veel inkijk in verborgen en andere agenda’s”. Meer moet dat echt niet zijn. En hij gooit daar ook nog een sausje over want hij is “manisch verontwaardigd, over alles wat voorspelbaar fout gaat”. Met deze ingrediënten is ‘de sector’ niet meer te houden: zo ook Brecht Decaestecker in De Morgen (nochtans een ernstige collega’s, en het zou mijnerzijds misplaatst zijn als ik er ‘jonge’ zou aan toevoegen).

Toegegeven: de Mediaminister weet hoe hij bij ‘de sector’ iets verkocht krijgt. Hij kent de gevoeligheden, de welig tierende jaloezernij en biskandasie, zoals ze dat zo mooi in Leuven zeggen. Bovendien doet hij wat kenmerkend is voor zovele andere bloggers: het complot is daar zo goed als altijd de motor van de geschiedenis. Altijd is er wel iemand die vindt dat de traditionele media het échte nieuws achterhouden, omdat ‘wij’ dat niet mogen weten.

Niet dat in de media alles koek en ei is; ik erger me vrijwel dagelijks, ook in eigen huis, en soms kruip ik, zoals nu, zelfs in de pen. Maar die ergernis heeft in de regel meer te maken met slordigheid, luiheid, naïviteit of onnozelheid in een van de vele betekenissen. Met het Groot Complot heeft dat weinig van doen. Jean-Luc Dehaene heeft dat al vaker gezegd over de politiek, maar voor de media geldt hetzelfde: het Groot Complot veronderstelt én intelligentie, én organisatie, én discretie, én efficiëntie. Dat zijn veel voorwaarden tegelijk…

De Mediaminister kent bovendien nog een andere regel die een beetje waarzegger ook kent: doe genoeg voorspellingen, dan is er wel iets dat uitkomt. En voor wat er niet blijkt te kloppen, is er nog altijd… het Groot Complot, en leg je uit wie wat heeft gedaan om wat nochtans was afgesproken en gepland, niet te laten doorgaan. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je dan ook nog eens kan schrijven dat “ze” jouw blog hebben gelezen, en vandaar…

Anders is het als je gaat uitleggen wat al voorbij is. Ik heb het genoegen gehad in een van de stukken van de Mediaminister als één van de hoofdpersonages te mogen figureren; het ging over de herschikking van de hoofdredactie van de VRT. De Mediaminister spreekt daar in eerste instantie een andere lapzwans tegen, om vervolgens de ware toedracht te geven. Met de hand op het hart: dit klopt van geen kanten. Zelfs de pure en dus na te trekken feiten – Liesbet Vrieleman heeft nooit bij de radio gewerkt - zijn verkeerd, laat staan de interpretatie ervan. De Mediaminister mag dan al makkelijk zicht hebben op al wat verborgen is, wat bekend is valt hem kennelijk stukken lastiger. Zo weet de Mediaminister niet dat Kris Hoflack heet, met één f, en niet met twee. En zo staat dat vol…

De ware toedracht – voor zover interessant – over die herschikking is voor mijn memoires, maar één ding geef ik nu al; ‘de sector’ moet nog worden gevoed...

Vooreerst dit, en geheel terzijde. Ik ben gewoon dat bij alles wat ik doe of zeg naar de Loge wordt verwezen. Altijd, recent nog als reactie op een stuk dat ik geschreven heb op www.deredactie.be, roept er wel iemand ‘de Loge, de Loge !’. Ik kan daar tegen; eigen schuld, dikke bult, de Loge genereert dat zelf. En ik heb er desondanks geen spijt van dat ik dat vele jaren geleden zelf heb bekendgemaakt. Nog altijd vind ik dat het zo hoort. Maar dit dus terzijde.

De Mediaminister kan vanzelfsprekend op dat punt niet achterblijven. Maar helaas is hij, zoals intussen bekend, bijzonder slecht geïnformeerd. Volgens hem is Kris Hoflack mijn (loge)maat. Ik moet dat tegenspreken: hier komt de Waarheid, alles kan beter, en er zijn goede redenen om ze cursief te drukken.

Hoflackk maakt geen schijn van kans in de Loge. Hoflackk is – ik zal het zeggen zoals het is - een tsjeef. Hij is bevriend met Pieter De Krem en Chris Peeters, ex-minister van Media. Deze laatste heeft beslist dat de greep van de politiek op de omroep veel groter moet zijn. En de omroepbazen weten dat: Dirk Wouters is lid geworden van de NVA. Maar Hoflackk heeft anders gekozen, meer op termijn. Maar hou hem in de gaten. Minister van Media is, volgens wie het zeker kan weten, zijn ultiem doel. Jaja…


Eerder

Leve de werkelijkheid

Het was een opvallend moment. Geert Wilders in debat met Rob Jetten, boegbeeld van het links-liberale D66. Wilders heeft nagetrokken dat Jetten, minister van Klimaat in het demissionaire kabinet Ru...

Lees het hele artikel

Nieuw Sociaal Contract

Ik heb het vele keren gedaan voor de VRT: verkiezingsprogramma’s maken. Het eerste was de vinger op de zere plek leggen, proberen te bepalen waar de verkiezingen over gingen. Wanneer je dat doorhad...

Lees het hele artikel

Een uphill battle

Het is zo ver: Doorbraak zit al een kleine week in een nieuw jasje. Er is een vaste ploeg die beslagen op het ijs staat, er zijn ook nieuwe mensen die voor Doorbraak schrijven. Het is tijd voor de ...

Lees het hele artikel

Raar, en het doet zeer

Ik kreeg het van jongs af aan ingelepeld. Toen ik nog maar nauwelijks kon lezen zag ik het in verschillende talen op de toren staan: Nooit meer oorlog. Het is lange jaren meegegaan. Het werd een L...

Lees het hele artikel