Het Zweeds model

Ik ga hier het intreurige gevoel dat ik overhoud aan ‘onze’ (?) Corona-aanpak en -communicatie achterwege laten, en over het muurtje kijken. Naar een land waarvan de Coronamaatregelen, ondanks het interessante verschil, in onze media vrijwel onbesproken worden gelaten. En als men het er wel over heeft is er misprijzen voor wat wordt beschreven als een experiment met mensenlevens. En uiteraard wordt dan ook een expert opgevoerd die dat bevestigt. Want dat blijkt universeel: experts verschillen van mening zoals politici, maar ze genieten alsnog van een ander statuut.

Lees het hele artikel

De kracht van het getal

Dienstmededeling: ik ben begonnen met wiskunde studeren. From scratch. Ik had mij dat lang geleden voorgenomen: als ik ooit stop met werken, ga ik wiskunde studeren. Niet dat ik het gevoel heb dat ik ooit heb moeten werken – een gevoel dat ik u allen toewens – maar ik ga wel wiskunde doen. Omdat ik mij – hou u vast: hier komt pretentie – niet kan voorstellen dat ik daar te dom voor ben. Terwijl ik tussen mijn twaalfde en achttiende voor wiskunde amper met de hakken over de sloot kwam, en ik deed echt mijn best. En dan ging het nog over het minimumprogramma: Latijn-Griekse, drie uur per week. En dus nu: Wiskunde voor Dummies.

Lees het hele artikel

De begeleiders beslissen, de beslissers begeleiden

‘Ik kijk vandaag niet naar tv journaals, Terzake en De Afspraak. Het is een beetje op. Voor de volledigheid : ik ben genoeg od hoogte en leef de regels meer dan strikt na. Maar ...pffff.’ Een tweet van Jean Blaute die meer dan 1000 keer is geliked. Dat is voor Vlaanderen zeer veel. Allicht omdat Blaute een alom verspreid gevoel verwoordt. Ook het mijne. Ik heb ook al een dag overgeslagen. En ja, ook ik doe meer dan wat wordt voorgeschreven: naar de winkel gaan doe ik met masker en handschoenen. En toch heb ook ik er af en toe mijn buik van vol.

Lees het hele artikel

De Chinuzen Tango

‘Do not worry, Mr Speaker, we have many other opportunities to invest our money.’ Het waren de woorden van de voorzitter van de State Grid Corporation of China. Ik was met een delegatie van de Kamer in Peking: ik moest wat tekst en uitleg geven over de mislukte deal met Eandis.

Lees het hele artikel

Alles komt terug

In deze tijden is er veel wat we niet weten: hoe lang gaat de coronacrisis nog duren? Wat, waar en hoe zwaar zullen de gevolgen zijn? Wat gaat dat kosten? Talloze onbekenden zijn er, en daar bovenop nog een flinke scheut existentiële onzekerheid: word ik ook ziek? Of ga ik eraan ontsnappen? Twee dingen zijn wél zeker: het zal ooit stoppen, en dan komt alles terug. Ook de gewone politiek.

Lees het hele artikel

Corona = kortademig = hijgerig ?

De corona-pandemie is een zeer serieuze en alom ingrijpende bedreiging waaraan iedereen zich bij het begin heeft mispakt. En het is bekend: hét symptoom van corona is dat je kortademig wordt. Volgens van Dale een synoniem van hijgerig. Op zijn beurt, en nog altijd volgens dezelfde bron, synoniem van sensatiebelust.

Lees het hele artikel

Dienstmededeling: salut en de kost/kots.

Lezers van Doorbraak weten dat: ik heb mij altijd onverbloemd uitgesproken voor het behoud van België. Ik heb mij altijd gepresenteerd als Vlaming, Vlaams-nationalist én Europeaan, flamingant én ook Belg, en heb altijd gepleit voor een grondige reorganisatie van België. Het heeft mij trouwens nogal wat niet al te vriendelijke mails en boodschappen opgeleverd. Over genen echte, en nooit genen echte geweest. Om dan nog te zwijgen over woorden die eindigen op -ist. En ik heb het niet over orangist; want dat klopt, al jaren. Nee, het meest gebruikte woord begon ook met o en eindigde ook op -ist. Meestal gevolgd door wat van Dale omschrijft als ‘zich op oneerlijke of discutabele wijze verrijken bij de uitoefening van zijn functie’.

Lees het hele artikel

De maat van alle dingen?

Heel de samenleving wordt bekeken door de bril van Bart De Wever. Het zijn woorden van Gwendolyn Rutten in een interview van een tiental dagen terug. Dat is interessant, omdat het, denk ik, wijst op een denkfout.

Lees het hele artikel
12 van 39 pagina's Nieuwer Eerder