Zwitsers willen geen versnelde kernuitstap.

De Zwitsers hebben via referendum beslist dat ze alsnog vasthouden aan atoomenergie.

Ambassadeur Christian Meuwly heeft me uitgelegd dat de Zwitsers ervan overtuigd zijn dat kernenergie geen duurzame oplossing is (Fukoshima!) en dat een alternatief wenselijk en nodig is – dat wordt allicht hydro-energie.

Maar ze hoeden zich voor een té snelle omschakeling. De geplande sluiting volgend jaar van drie van de vijf kerncentrales gaat dus niet door.

Toch merkwaardig hoe Zwitserland een geslaagd voorbeeld is van directe democratie. Een aantal referenda per jaar over regeringsvoorstellen: ze draaien er hun hand niet voor om...

Ook over hun confederale staatsstructuur en de samenstelling van hun regering kunnen we samen een boompje opzetten: stof voor een volgende ontmoeting!

Brussel, 29 november 2016


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder