Veiligheidskorps in de bloemetjes

In de senaat hebben we de 30ste verjaardag gevierd van het Veiligheidscorps van het federale parlement.

Toen was dat het gevolg van… terreuraanslagen. Denk aan de CCC bij ons, maar ook de Rote Armee Fraktion, De Rode Brigades, de Bende van Nijvel ook. En in 1983 was in de Amerikaanse senaat een bom ontploft in een achtergelaten kinderwagen. Door het toeval (er was een onverwachte schorsing van de werkzaamheden) zijn daar vele mensen niet omgekomen.

In 1985 zijn er daarom 19 mensen in dienst genomen; het resultaat van een examen (inclusief fysieke tests) waaraan meer dan 500 mensen hadden deelgenomen. Het corps van Veiligheidsagenten werkt nauw samen met de Militaire Politie.

In theorie zorgen de enen (Veiligheidsagenten) voor de interne veiligheid; de militairen voor de externe beveiliging. Maar in de voorbije tijd is gebleken dat die twee moeilijk strikt gescheiden kunnen worden.

Nu zijn ze bij het Veiligheidscorps met zijn 35’en. En te vrezen valt dat dat corps in de komende tijd nog groter gaat worden. Met name sinds 22 maart van dit jaar leven we in andere tijden. The times, they…

Hoe dan ook, dikke merci aan de mensen die zich elke dag met enthousiasme blijven inzetten.

Brussel, 14 oktober 2016


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder