Ontmoeting met de ambassadeur van Guatemala

Het jaar 2016 was een geladen jaar voor Guatemala: niet alleen werd het einde van de burgeroorlog (1960-1996) herdacht, het land kreeg ook een nieuwe president na een woelige overgangsperiode van straatprotesten en politieke ontslagen.


“De nieuwe president, Jimmy Morales, werd verkozen in een sfeer van anti-politiek. Zijn prioriteiten zijn de strijd tegen honger en werkloosheid.

Vele jongeren trekken immers naar de VS om daar te gaan werken”, aldus Z.E. José Alberto Briz Gutiérrez, ambassadeur van Guatemala.

Spijts de behoorlijke economische cijfers - de Guatemalteekse economie stijgt jaarlijks met om en bij de 3% - gaat de levensstandaard van de bevolking niet omhoog en blijft de ongelijkheid wat ze is.

Ruim 60% van de bevolking leeft in armoede, veel kinderen verlaten de school op de leeftijd van 7 jaar om hun ouders te helpen en de georganiseerde misdaad heeft nog veel invloed, niet in het minst op de politiek.

Nog veel werk aan de winkel voor de president en zijn regering.

Brussel,18 april 2017


Eerder

In gesprek met de ambassadeur van Zweden

De politieke besluitvorming in Zweden verloopt op basis van brede consensus. Een minderheidsregering is eerder de regel dan de uitzondering.

Lees het hele artikel

Naar de ambassade van Georgië

De bilaterale samenwerking tussen Georgië en België zijn dit jaar een kwarteeuw oud.

Lees het hele artikel

Luxemburg

Ook in Luxemburg wordt nagedacht over politieke vernieuwing. Zo kan de bevolking sinds kort via de website van het parlement petities neerleggen of ondertekenen.

Lees het hele artikel

In gesprek met Tunesische minister van Buitenlandse Zaken

Tunesië heeft in 2011 de overgang ingezet naar een democratisch systeem. Het is een proces met vallen en opstaan, maar de resultaten beginnen stilaan zichtbaar te worden.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder