Luxemburg

Ook in Luxemburg wordt nagedacht over politieke vernieuwing. Zo kan de bevolking sinds kort via de website van het parlement petities neerleggen of ondertekenen. 

Vanaf 4500 handtekeningen kunnen de initiatiefnemers hun thema voorstellen aan het parlement. Daarna gaan ze met de parlementsleden in debat.

Op drie jaar tijd werden al 20 dergelijke debatten georganiseerd.

“ Luisteren naar mensen is heel belangrijk. In de politiek gebeurt dat soms te weinig.

Soms leiden deze debatten tot praktische oplossingen, maar het valt ook voor dat parlementsleden de indieners ervan overtuigen dat hun eisen onredelijk zijn. De wederkerigheid van dit concept is cruciaal.

Politieke dialoog in de praktijk, dat werkt”, aldus parlementsvoorzitter, Z.E. Mars di Bartolomeo.

Brussel, 15 mei 2017


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder