Kamervoorzitter Siegfried Bracke legt zelf pensioenplan voor.

Als het van Kamervoorzitter Siegfried Bracke afhangt, worden de parlementaire pensioenen meteen gelijkgetrokken met de algemene pensioenstelsels. Overgangsmaatregelen blijven beperkt, onder meer voor de huidige zestigplussers, op voorwaarde dat ze minstens 37 jaar gewerkt hebben.      

De parlementaire pensioenen volgen daarmee de regels die voor alle andere pensioenen gelden: er wordt niet geraakt aan de lopende pensioenen, het recht op vervroegd pensioen blijft (voor zover men daarvan ook de financiële gevolgen aanvaardt), vanaf 2030 blijft men in principe aan de slag tot 67, ...  

Kamervoorzitter Bracke: 'In de Kamer hoor ik vandaag niemand meer die zich uitspreekt tegen een gelijkschakeling van de pensioenleeftijd voor alle parlementsleden. Daarom denk ik dat de tijd rijp is het pensioenreglement van ons parlement aan te passen'. Bracke gaat uit van een onmiddellijke gelijkschakeling, zo blijkt uit zijn voorstel. Daardoor zou de huidige pensioenleeftijd meteen en tot 2025  van 62 naar 65 jaar gebracht worden. Vanaf 2025 loopt dat op tot 66 jaar en vanaf 2030 tot 67 jaar, net als bij de rest van de bevolking.       

Extra vermindering      

De ingreep zou betekenen dat het parlementaire pensioen de facto met 55,56 % zou worden verminderd ten opzichte van de regeling die tot de verkiezingen van 2014 bestond. Daarbij was een volledig pensioen mogelijk na een mandaat van twintig jaar. Vergeleken met de huidige regeling (mandaat van 36 jaar) gaat het om een extra vermindering met 20 procent.

Dinsdag 10 mei 2016


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder