Kamervoorzitter Bracke wil pensioenleeftijd parlementsleden omhoog

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is van oordeel dat het huidige pensioenstelsel voor Kamerleden niet langer houdbaar is. Hij zal een voorstel overmaken aan de fractieleiders van meerderheid en oppositie om de pensioenleeftijd voor parlementsleden te verhogen.  

“De geleidelijke harmonisering van de pensioenstelsels van werknemers, zelfstandigen en ambtenaren is belangrijk en rechtvaardig,” zegt Kamervoorzitter Siegfried Bracke. “Het debat gisteren in de Kamer maakte duidelijk dat een grote meerderheid van de parlementsleden daarmee akkoord gaat. Ik zal daarom zelf een voorstel neerleggen om de pensioenleeftijd en de loopbaanvoorwaarden van de parlementsleden gelijk te schakelen met de andere stelsels.”  

“In de vorige legislatuur is een hervorming uitgewerkt door de parlementsvoorzitters, waarbij de pensioenleeftijd voor de nieuwe parlementairen in consensus is opgetrokken tot 62 maar met een ruime overgangsregeling voor wie al voor 2014 was verkozen,” zegt Bracke. “Ik denk dat we deze hervorming verder moeten zetten. Als we van de mensen inspanningen vragen is het niet meer dan normaal dat de parlementsleden ook hun duit in het zakje doen. Om ons sociaal systeem betaalbaar te houden zullen we langer moeten werken. En dat geldt voor iedereen.”  

“In het federale parlement hoor ik vandaag niemand meer die zich uitspreekt tegen een gelijkschakeling van de pensioenleeftijd voor alle parlementsleden. Daarom denk ik dat de tijd rijp is het pensioenreglement van ons parlement aan te passen”, besluit Siegfried Bracke.  


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder