Inleefbezoek Afrikaanse vrouwenkliniek

Een pop-up vrouwenkliniek op het Natieplein om aandacht te vragen voor de nood aan gezinsplanning en anticonceptie in Afrika… Ook daarvoor zet de Kamervoorzitter de deuren open.

Anticonceptie is in het Afrika onder de Sahara nog altijd erg moeilijk te verkrijgen. Zwanger worden op heel jonge leeftijd of (te) snel opnieuw in verwachting geraken, is soms erg gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom wilde ik deelnemen aan in het inleefmoment in de gezondheidspost”, zei Siegfried Bracke na zijn bezoek aan de kliniek.                               

Consultatie nagespeeld 

Tijdens de consultatie ensceneerden professionele acteurs de omstandigheden die zwangere Afrikaanse meisjes en vrouwen kunnen meemaken: wat doet het met een zwangere  vrouw als ze te horen krijgt dat ze seropositief is? Hoe reageert een jonge vrouw als ze een preek krijgt omdat ze met anticonceptie wil beginnen?  “Voor ons Westerlingen is het misschien moeilijk te geloven, maar in Afrika sterven 524 moeders per honderdduizend geboortes; bij ons zeven. 

Er zijn bijkomende investeringen nodig om anticonceptie te voorzien voor 225 miljoen vrouwen. Zij willen graag een zwangerschap voorkomen, maar kunnen dat niet,” zegt Bracke. 

Confronterend

'Dit rollenspel duwt je met de neus op de feiten: de gezondheidszorg die wij 'normaal vinden' is er niet voor iedereen. En het is dubbel wrang dat vrouwen nog altijd sexualiteit met levenskwaliteit moeten betalen', besluit Siegfried Bracke.

Brussel, 12 mei 2016


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder