In gesprek met de ambassadeur van Zweden

De politieke besluitvorming in Zweden verloopt op basis van brede consensus. Een minderheidsregering is eerder de regel dan de uitzondering.

Met de opkomst van de rechts-radicale Sverigedemokraterna is deze manier van beleid voeren niet meer evident. Sinds 2010 maken zij deel uit van het parlement, maar zijn uitgesloten van regeringsdeelname. In recente peilingen halen ze scores tot 20%.

In 2015, het hoogtepunt van de asielcrisis, ving Zweden 163 000 vluchtelingen op. De regering voerde toen grondige beleidshervormingen door die over de partijgrenzen heen gedragen werden. Alleen de Sverigedemokraterna stemden tegen.

H.E. Annika Hahn-Englund, ambassadeur van Zweden in Brussel, verwees ook naar de moeilijkheden in het parlement om het budget goedgekeurd te krijgen, wat zich vroeger zelden voordeed.

22 mei 2017


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder