Hoog bezoek: de collega uit het ‘noorden’

Dinsdag (10 januari 2017) hoog en zeer gewaardeerd bezoek: de collega uit het ‘noorden’, Khadija Arib, voorzitster van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. 

Het gesprek ging over de verschillen tussen beide parlementen: ons (federaal) parlement heeft een eerder Latijns karakter waar de volksvertegenwoordigers graag hun licht op de halve wereld laten schijnen waardoor het eigenlijke onderwerp wel eens zoek raakt.

De Nederlanders daarentegen houden het to the point, waarbij, zei mevrouw Arib, de context soms wel eens verdwijnt. 

Daarnaast ging het over het versnipperde partijlandschap in Nederland, en over de waarde van referenda en allerlei andere vormen van wat directie democratie wordt genoemd.

Khadija Arib staat bij de verkiezingen van maart op de tweede plaats voor de sociaal-democraten van de Partij van de Arbeid. Maar als Kamervoorzitter behoort ze in het Nederlandse systeem neutraal te zijn, en bijgevolg kan/mag ze geen campagne voeren.

In Nederland is het overigens niet de koning, maar wel de voorzitter van de Tweede Kamer die de formatie leidt. Als we de peilingen mogen geloven zal dat in Nederland een hels karwei worden

Brussel, 10 januari 2017 - foto's de Kamer (IV)


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder