Eventjes professor aan de UGent…

De Kamervoorzitter kroop woensdag (20 april 2016) even in de rol van docent. Aan de UGent bij de faculteit Criminologie hield hij een gastcollege voor de eerstejaars Bachelorstudenten.

Uiteraard kwam in de eerste plaats de actualiteit aan bod: de oprichting van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Zaventem en Maalbeek.

Maar Siegfried Bracke legde ook uit wat de rol van de Kamer is in een parlementaire democratie, zoals wij die kennen. Hij gaf mee dat een directe democratie met doorgedreven participatie van de burgers op het eerste gezicht aantrekkelijk is, maar dat zij  zeer duur is en het beslissingsproces vertraagt.

Tenslotte wees de Kamervoorzitter op de rol van de pers tegenover de politiek: een relatie die niet evident is, zeker niet nu de sociale media een steeds grotere rol spelen.

Professor Reynaert, die het gastcollege organiseerde, was na afloop trouwens heel opgetogen over de interactie tussen de studenten en Bracke.  


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder