De staatsveiligheid opnieuw in de terreurcommissie

De voormalige baas van de staatsveiligheid, Alain Winants, bracht een interessante getuigenis in de parlementaire onderzoekscommissie “aanslagen”.

De politiek moet blijven investeren in de inlichtingendiensten, niet met ad hoc-maatregelen, maar op lange termijn: terrorisme kan alleen bestreden worden met een sterke veiligheidsdienst, zei hij, en daarvoor is geld nodig. Zijn opvolger, Jaak Raes, had eerder al gepleit voor een verdubbeling van het aantal mensen en middelen.

Bij ons bestaat er geen echte veiligheids- en inlichtingencultuur, zei Winants. In Groot-Brittannië wél. Hij pleitte voor een staatsveiligheid in twee delen: een dienst op eigen bodem en één voor buitenlandse inlichtingen. Denk aan het Amerikaanse model met de FBI en de CIA. Valt iets voor te zeggen, toch?

 


Eerder

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Op 23 januari herdacht de Kamer de slachtoffers van de Holocaust, in aanwezigheid van Z.E. Yuli Edelstein, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Lees hier de toespraak van de Kamervoorzitter.

Lees het hele artikel

Gesprek met de Turkse ambassadeur

Turkije heeft heel recent - sinds 1 december dit jaar om precies te zijn - een nieuwe ambassadeur in Brussel, de heer Zeki Levent GÜMRÜKÇÜ. Een man met een duidelijke boodschap.

Lees het hele artikel

Bezoek van een delegatie uit Servië

Sinds 2014 onderhandelt de EU met Servië over de 35 hoofdstukken van het Europees ‘acquis’, de wetgeving die kandidaat-lidstaten moeten aannemen om te kunnen toetreden.

Lees het hele artikel

Opening van het academiejaar in Leuven

Traditie hoort bij deze tijd van het jaar.

Lees het hele artikel
1 van pagina's Nieuwer Eerder